FOTOREPORTAGE: Nieuwe ambulance voor Dokkum (en er volgen meer)

Door: Redactie 13302 bekeken

112-dokkum FOTOREPORTAGE: Nieuwe ambulance voor Dokkum (en er volgen meer)
DOKKUM - Sinds begin November 2019 heeft Kijlstra Ambulancezorg (Post Dokkum) de beschikking over de voor hun eerste Volkswagen Crafter Otaris CR. De Crafter vervangt de Volkswagen T5, waarmee eerder de ambulancezorg in de regio werd gedaan. Het roepnummer is van de T5 overgeheveld naar de Crafter en blijft 02-117. In Fryslân rijden op dit moment al zes Crafters rond, 5 ambulances rijden al als spoedvoertuigen, een dient als opleidingsvoertuig. 

De andere twee ambulances van Dokkum/Metslawier worden eind 2019, begin 2020 ook vervangen door de VW Crafter Otaris CR. De nieuwe hulpverleningsvoertuigen zijn voorzien van de nieuwste technische snufjes, onder andere een elektronisch brancard, waardoor het vervoeren meer comfortabel wordt. Voor de chauffeur is de zithoogte daarnaast eveneens een pluspunt, zo kan hij beter de plaats op de weg inschatten. Ook de wielbasis van het voertuig ligt vele malen verder uit elkaar, waardoor drempels ook minder 'hard' aanvoelen voor de inzittenden en het slachtoffer. 

Daarnaast is de inrichting van het voertuig compleet veranderd, alle 'afleidingen' zijn in kastjes opgeborgen. Dit maakt de schoonmaak van het voertuig makkelijker en de rit voor een slachtoffer veel rustiger. In de oude ambulances was er in principe plek voor een verpleegkundige achterin. In de nieuwe ambulance is een extra stoel geplaatst, zodat de trauma-arts onderweg ook kan behandelen, zonder dat hij of zij de hele rit moet staan. Een familielid van een mogelijk slachtoffer kan voorin plaatsnemen op lederen bekleding, in plaats van stof. 

Het voertuig bevat daarnaast camera's rondom, zodat ook voor de chauffeur het overzicht rondom het voertuig optimaal is. Ook is de auto voorzien van de nieuwe OOV-striping, waardoor het voertuig in de nacht meer opvalt. Dit zorgt voor extra veiligheid, wanneer men bijvoorbeeld moet stoppen op een provinciale weg. Om zich veiliger en makkelijker door het verkeer te kunnen manoeuvreren zijn de nieuwe voertuigen voorzien van een paar luchthoorns, waardoor automobilisten het voertuig eerder aan horen komen. 

Foto's: Kevin van der Velde