Gemeente gaat riolering controleren na wateroverlast afgelopen weekend

Door: Ben de Jager 1937 bekeken

112-dokkum Gemeente gaat riolering controleren na wateroverlast afgelopen weekend
DOKKUM - Gemeente Dongeradeel gaat de rioleringen in Dokkum controleren. Na een enorme wolkbreuk afgelopen zaterdag, kwam een groot deel van de stad blank te staan.

Gerrit-Jan Leunk van Weerstation Dokkum, meldde zaterdag op de namiddag al tegenover 112-Dokkum, dat er op sommige plaatsen in de stad 60 millimeter water in korte tijd was gevallen. Het gevolg van de enorme hoosbui was dat meerdere bedrijfspanden, garages, woningen en kelders volliepen met regenwater. 

Jos Frenkel tegenover de Leeuwarder Courant: "Hydraulisch gezien werkt het rioleringssysteem goed. De putten aan de Altenastreek waren vorige week nog schoongezogen." Ook op de Altenastreek is de brandweer een uur bezig geweest het meeste water weg te pompen in de Driepypstergracht. 

Frenkel vervolgt zijn gesprek tegenover de LC: "Geen enkel rioleringssysteem is berekend op zulke grote hoeveelheden regenwater in korte tijd, dus dat zorgt altijd voor wateroverlast. De gemeente gaat voor de zekerheid nog wel controleren of er andere oorzaken zijn zoals bijvoorbeeld luierdoekjes en ander afval in de riolering dat er niet thuishoort."

De brandweer van Dokkum had het tot zaterdagavond 21:00 uur druk met wateroverlast in de stad. Twee tankautospuiten kregen de een na de andere melding. 

Bron: Leeuwarder Courant & Gerrit-Jan Leunk
© Foto's: Ben de Jager