Terugblik + Aftermovie: Sinterklaas warm onthaald, in regenachtig Dokkum

Door: Ben de Jager 3439 bekeken

112-dokkum Terugblik + Aftermovie: Sinterklaas warm onthaald, in regenachtig Dokkum
DOKKUM – Zaterdag 18 november 2017 zette Sinterklaas, samen met zijn pieten de voet aan wal in de Noordelijkste stad van Fryslân. Er kwamen een 15000 opa’s, oma’s, vaders, moeders en kinderen kijken bij de Landelijke intocht. Een 10000 mensen minder, dan van tevoren werd voorspeld.

Als men naar de lucht keek, was ook het duidelijk waarom de andere 10000 mensen nog lekker warm bij de kachel zaten. Het regende pijpenstelen en de wind was ook zeer duidelijk aanwezig. Ondanks het regenachtige weer hebben alle kinderen, toen Sinterklaas eenmaal voorbijkwam, ontzettend genoten.

Vele pieten dansten door de Dokkumer straten. Via de Dijk, De Zijl, de Vleesmarkt, het Westerbolk, richting de Legeweg, de Nauwstraat, de Koningstraat en daarna kwam men uit op de Zijl. Sinterklaas kon vanaf zijn paard Amerigo vele kinderen een hand geven. 

Burgemeester Waanders na afloop van de intocht: “We hebben in de stad een geweldig feest gehad”

“We hebben in de stad een geweldig feest gehad. Ik ben blij dat bij die vervelende gebeurtenis buiten Dokkum zich geen persoonlijk letsel heeft voorgedaan, maar dat het bij blikschade bleef. Dat vind ik echt cruciaal. “

Waanders vervolgt: “We hadden in de stad een plek gereserveerd voor mensen die een statement willen maken zowel tegen zwarte piet en ook een plek voor mensen die voor zwarte piet zijn. Dus dat had hier gekund.”

Eén van de journalisten stelde het volgende: “De demonstranten tegen zwarte piet zijn nu erg boos, want voor hun gevoel krijgen de voorstanders nu hun zin. Hoe bekijkt u deze situatie?” Waanders zei daarop het volgende: “Eén ding gaat boven alles en dat is de veiligheid van mensen, de veiligheid van de mensen hier in Dokkum en ook de veiligheid van de demonstranten zelf. Wij dienen de veilgheid van iedereen te borgen. We kregen namelijk ook signalen binnen, dat na die blokkade op de A7 er nog meer blokkades zouden kunnen plaatsvinden.” Deze blokkades stonden inderdaad al paraat en ook meerdere voertuigen op de Sintrale As waren al snelheid aan het minderen, om zo de bussen tegen te houden. In totaal waren er 60 tot 100 voertuigen de Fryske dyken op, om zo de demonstranten niet in Dokkum aan te laten komen.

Waanders: “Er was ook duidelijk dat er in de stad mensen waren die contact hadden met de mensen in de blokkades. De politie heeft daarop geconcludeerd, dat men vreesde voor ernstige wanordelijkheden in Dokkum en dan kan de loco-burgemeester maar een ding zeggen: dat protest kan niet. “

De snelwegblokkeerders worden mogelijk strafrechtelijk nog wel vervolgd. Dit is in handen van het Openbaar Ministerie, in samenwerking met de politie.

Voor een verslag van de dag zelf, kunt u hier kijken. 

© Foto’s: Ben de Jager & Mark van Ginkel
© Video: Sinterklaas Dokkum