Groot drugslab aangetroffen in boerderij Suwâld

Door: Ben de Jager 4368 bekeken

112-dokkum Groot drugslab aangetroffen in boerderij Suwâld
SUWÂLD - De politie heeft dinsdagochtend een hennepkwekerij en een drugslab ontdekt in en bij een boerderij aan de Aldemiede in het Friese Suwâld. Na het aantreffen werd een 43-jarige man aangehouden. Een gespecialiseerd team van de politie, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), is daarna ter plekke gekomen om het drugslab te ontmantelen.

De politie ging dinsdagochtend naar de boerderij omdat uit onderzoek naar voren was gekomen dat er mogelijk een hennepkwekerij in de boerderij aanwezig zou zijn. In de boerderij werd een kwekerij aangetroffen met tientallen hennepplanten. De 43-jarige man werd aangehouden. De man staat ingeschreven op het adres. In een loods op het terrein werd vervolgens een laboratorium aangetroffen voor de productie van synthetische drugs. Het LFO is in Suwâld en doet nader onderzoek naar het soort synthetische drugs en is bezig het lab te ontmantelen. De kwekerij wordt geruimd en alle goederen worden vernietigd.

Aldus de politie was het amfetamine lab in staat om enkele honderden kilo's te kunnen produceren. Of dit gaat om tussenproducten of om werkelijke eindproducten is nog niet bekend. De politie onderzoekt dit en zal de 43-jarige verdachte horen. Eindproducten van amfetamine zijn XTC en speed.

Het is niet de eerste keer dat er in de boerderij drugs worden gevonden. Op 24 januari 2013 deed de politie ook al een inval in dezelfde boerderij. Toen werden in een gierkelder van een schuur 1020 rijpe hennepplanten aangetroffen. De 43-jarige verdachte die dinsdagochtend is aangehouden is destijds ook al aangehouden. Eveneens werd toen zijn 4 jaar jongere vrouwelijke partner aangehouden voor mogelijk betrokkenheid bij de kwekerij.

In 2014 werd het stel veroordeeld. De man kreeg 180 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. De man verklaarde destijds dat de vrouw op geen enkele manier betrokken was geweest bij de plantage. Voor de rechter was het destijds voldoende om de vrouw een 60-urige werkstraf op te leggen omdat zij op geen enkele manier afstand had gedaan van de kwekerij.

© Foto's & Video: Ben de Jager