Damwâldster krijgt vier jaar gevangenisstraf na schietpartij

Door: Redactie 1851 bekeken

112-dokkum Damwâldster krijgt vier jaar gevangenisstraf na schietpartij
DAMWÂLD/LEEUWARDEN - De 58-jarige Damwâldster die afgelopen jaar op vrijdag 15 september 2017 bij de Spar in Damwâld een 68-jarige dorpsgenoot neerschoot is veroordeeld tot vier jaar cel. De rechtbank in Leeuwarden rekent het de man zwaar aan dat hij, waarbij winkelend publiek aanwezig was, de andere man neerschoot.

Het OM eiste zes jaar cel voor poging tot moord, omdat de Damwâldster tijd zou hebben gehad om na te denken waar hij mee bezig was. De rechtbank gaat niet mee in de eis van het OM, zij veroordeelden de 58-jarige voor poging tot doodslag. Hierdoor viel de straf lager uit, dan het OM eiste. De verdachte was naar de Spar gefietst toen hij vernomen had dat het slachtoffer samen met zijn ex-vriendin te winkelen waren.

Het slachtoffer zou net zijn voertuig instappen toen de verdachte met een pistool in de hand op hem af kwam. De man schoot de eerste keer mis, de tweede keer was het wel raak. Het slachtoffer werd in de nek geraakt. De verdachte werd later op de vrijdagmiddag door een arrestatieteam uit zijn woning gehaald. 

De kogel zit nog steeds in de nek van de man, omdat verwijdering te risicovol was. Vanwege verschillende psychiatrische stoornissen is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Daarnaast is de 58-jarige zwakbegaafd, ook hier hield de rechtbank rekening mee. De man zou eigenlijk begeleid en behandeld moeten worden, maar de rechtbank vond dat dit ook kan wanneer de man op vrije voeten komt. Tot slot moet de Damwâldster zijn dorpsgenoot ruim €8200 betalen, als schadevergoeding.