REPORTAGE: Nieuwe hoogwerker voor brandweer Dokkum

Door: Ben de Jager 4758 bekeken

112-dokkum REPORTAGE: Nieuwe hoogwerker voor brandweer Dokkum
Na 21 jaar is het dan zover, brandweerkorps Dokkum heeft sinds woensdag 14 maart een nieuwe hoogwerker tot de beschikking. In een aanbesteding van de veiligheidsregio voor vijf nieuwe hoogwerkers in Fryslân, zat ook een nieuwe hoogwerker bij voor brandweer Dokkum. Daarnaast krijgen de korpsen Harlingen, Bolsward, Leeuwarden en Drachten beschikking over een nieuw redvoertuig. 

Het 378PK sterke voertuig zal over een paar maanden officieel in dienst gaan bij de Dokkumer spuitgasten. Begin maart hebben vier chauffeurs en bedieners les gekregen vanaf de fabriek in alle nieuwe snufjes van het nieuwe voertuig. 

De nieuwe snufjes
Ondere andere is de bediening compleet veranderd, alles gaat nu compleet elektronisch via vijf computers aan boord. Ook zitten er op het voertuig meerdere schermen waar de brandweermannen nu voortaan allemaal informatie kunnen uitlezen over de hoogwerker. Op de schermen wordt alles weergeven om de hoogwerker zo goed en veilig mogelijk te kunnen bedienen.

Rondom het voertuig zitten daarnaast nog verschillende camera's die de omgeving laten zien, de bestuurder en bijrijder kunnen de beelden vanuit het voertuig bekijken op een scherm. Daarnaast kan het voertuig 'zichzelf' helemaal inklappen, wanneer dit gewenst is. Tot slot is de draaicirkel, door een meesturende achteras, veel korter dan die van de 21 jaar oude DAF. Terwijl de nieuwe Volvo FM veel langer is dan zijn voorganger. 

Indiensttreding nieuwe hoogwerker
Binnen een paar weken moet de ‘eerste lichting’ een toets afleggen, om te kijken of zij capabel zijn met het nieuwe voertuig. Ook moeten zij uitleg kunnen geven aan hun collega-brandweerlieden. In totaal zullen twintig brandweermannen van het korps Dokkum straks de hoogwerker besturen en zorgen voor uw veiligheid! 

De precieze ‘indiensttreding’ van het voertuig is nog onbekend. Er vindt in mei nog een officiële overhandiging plaats. 112-Dokkum mocht vrijdag als een van de eerste media aanwezig zijn bij het nieuwe voertuig. Zie hieronder onze foto- en videoreportage. 

© Foto’s & Video: 112 Dokkum